Wie is Maxe?

  • Leraar groep 8 in het speciaal onderwijs
  • Columnist Trouw
  • Adviseur bij het Expertisepunt Burgerschap
  • Politicoloog
  • Schrijver van “Geen stress, we gaan het maken!”
  • Spreker over o.a. kansengelijkheid, burgerschap & talentontwikkeling
  • Voorheen docent op het PrO & het VMBO

Een deel van mijn verhaal 

Negen jaar geleden kwam ik in het onderwijs terecht. Ik ben politicoloog, maar door buurthuiswerk in de Amsterdamse Transvaalbuurt ben ik verknocht geraakt aan het werken met kinderen en jongeren. Na acht jaar lesgeven op het vmbo en praktijkonderwijs, ben ik sinds kort werkzaam in het speciaal onderwijs. 

Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Oost, ging daar naar de gemengde buurtschool, leerde al jong van verschillende culturen en voetbalde eindeloos op het plein. Ik zag daar de kansenongelijkheid, al wist ik toen nog niet dat er een woord voor was.

Het zette me aan het denken en zorgde ervoor dat ik politicologie ging studeren. Tijdens mijn studie verhuisde ik naar de Transvaalbuurt, iets verderop in Amsterdam-Oost. Ik runde daar met vijf anderen een buurthuis. Daar ontdekte ik dat ik met jongeren wilde werken. 

Als leraar sta je midden in de wereld. Je bent dag in dag uit bezig met de toekomst van jongeren. De openheid van mijn leerlingen, hun eerlijkheid en de interesse in de wereld om hen heen raken mij nog elke dag. 

We leven in een land vol ongelijkheid. Afkomst, sociaal-economische achtergrond en niveau zijn van wezenlijk belang voor je plek in de maatschappij. Het onderwijs kan een rol spelen in het rechttrekken van deze ongelijkheid, maar moet dan wel veranderen. Hoge verwachtingen van álle kinderen en nadruk leggen op álle talenten zijn daarbij de sleutel.

Op het Mundus College was ik mentor van een vmbo-kansklas. Mijn leerlingen hadden een praktijkschooladvies van de basisschool gekregen. Met een jaar extra begeleiding, hoge verwachtingen en talentontwikkeling keken we welk niveau echt bij ze past. Kansenongelijkheid aanpakken dus. Ook zette ik op het Mundus College het burgerschapsonderwijs op en voerde ik zo eindeloze mooie gesprekken met mijn leerlingen over maatschappelijke thema’s. Hoe dit alles ging, kun je lezen in mijn boek ‘Geen stress, we gaan het maken!’

Sinds augustus 2024 werk ik op de Gerhardschool in Amsterdam-Oost. Terug naar de wijk waar ik ben opgegroeid, om te werken met een doelgroep die al op het Mundus mijn hart gestolen had: leerlingen die extra begeleiding nodig hebben op het gebied van gedrag en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ik geef les aan groep 8 (speciaal onderwijs, cluster 4).

Voor verandering hebben we elkaar nodig. Daarom schrijf ik en geef ik lezingen, workshops en advies. Zo help ik bijvoorbeeld scholen bij het ontwikkelen van hun burgerschapsonderwijs, talentontwikkelingsprogramma’s en een veilig leerklimaat. Ik geef lezingen over het creëren van kansengelijkheid en het belang van goed burgerschapsonerwijs. Kom op pabo’s waar ik in gesprek ga met studenten over wat zij kunnen betekenen in het geven van kansen. Of hoe zij controversiële onderwerpen bespreekbaar kunnen maken in de klas. Ook spreek ik beleidsmakers over de rol van het beleid in het creëren van (on)gelijkheid. Daarnaast geef ik bijvoorbeeld ervaringsgerichte keynotes op uiteenlopende congressen.

Een gelijkwaardige samenleving is een keuze. Laten we ervoor gaan.

Foto: Fred van Diem

Lees mijn boek

‘Geen stress, we gaan het maken!’

Verhalen uit mijn vmbo-kansklas

Lezingen & workshops

Laatste verhalen

Verhalen

Bestaanszekerheid

Ik vroeg mijn leerlingen een brief te schrijven aan de premier met oplossingen voor problemen die spelen in ons land. Iedereen mijn klas schreef op dat het leven te duur is geworden, en de inkomens te laag. Mijn leerlingen zijn 11 jaar. Met zondebok politiek verbloemt dit kabinet wat ze echt doet: cadeautjes uitdelen aan mensen die al veel vermogen hebben, en helemaal niks doen voor mensen die het echt nodig hebben.
Maxe de Rijk
7 oktober 2024
Verhalen

Schooladvies

Ongeveer 200.000 nieuwe eersteklassers liepen de afgelopen weken voor het eerst hun klaslokalen van de middelbare school binnen. Een stuk over de nieuwe doorstroomtoets, de paniek die de uitslag daarvan teweeg bracht in onderwijsland en vooral: het belang van hoge verwachtingen.
Maxe de Rijk
16 september 2024
Verhalen

Feiten

“Iedereen heeft zijn eigen waarheid, daarom ontstaan veel ruzies juf.” Een verhaal over vertrouwen, of het gebrek daaraan.
Maxe de Rijk
4 juli 2024